Kiuruveden KIPA-Kirjakauppa  
       
 
  
  
 

 

  
 
 


Tietotekniikka:   Päivitetty 5.1.2019

Tietotekniikan käsitteitä:

Kovo:

Kovo käsittää koko tietokonelaitteiston, sisältäen keskusyksikön, näytön, näppäimistön, hiiren, tulostimen jne., eli kaikki tietotekniikkaan liittyvät laitteet. (Mikään kovon osa ei sisällä kovalevyä, kuten virheellisesti luullaan. Kovalevyä löytyy vanhoista seinistä ja kirjahyllyjen taustalevyistä ja sitä saa yleensä ostaa rautakaupoista.)

Prosessori:

Prosessori eli suoritin on laitteen aivot, joka suorittaa varsinaisten ohjelmien ajon. Prosessorin nopeus ja arkkitehtuuri vaikuttavat huomattavasti laitteen suorituskykyyn. Prosessorin nopeutta mitataan kellotaajuudella, joka ilmoitetaan gigahertseinä (GHz). Prosessorin kellotaajuus mittaa, kuinka monta tilanvaihdosta sekunnissa prosessori pystyy suorittamaan. Kellotaajuus vaikuttaa koneen suorituskykyyn, mutta taajuuden kasvattaminen ei kuitenkaan välttämättä nosta koko tietokoneen suorituskykyä. Kellotaajuutta voidaankin verrata automaailmassa lähinnä auton moottorin maksimikierroslukuun, mikä ei ole sama kuin teho. Tietokoneisiin prosessoreita valmistaa pääasiassa kaksi yhtiötä, Intel ja AMD, tosin nykyään on ilmaantunut muitakin, lähinnä padeille ja vastaaville valmistavia prosessorivalmistajia.

Näytön koko:

Näytön koko mitataan näytön kulmasta kulmaan ja ilmoitetaan yleensä tuumina. Näytön resoluutio (eli "tarkkuus") kertoo näytön kuvapisteiden määrän. Resoluutio ilmoitetaan muodossa pisteiden lukumäärä vaakasuunnassa x pisteiden lukumäärä pystysuunnassa.

Kiintolevy: (ei siis amatöörien suosima sana "kovalevy" tai vielä vähemmin vielä amatööriempien käyttämä "kovo")

Laitteen sisäisen kiintolevyn suuruus ilmoitetaan gigatavuina tai teratavuina (GB tai TB). Kiintolevyä tarvitaan eri tiedostojen, ohjelmien ja käyttöjärjestelmän varastoimiseen. Kiintolevyn nopeudella tarkoitetaan kiinolevykotelon sisällä olevan magneettisen levyn pyörimisnopeutta, mikä kertoo, montako kierrosta minuutissa (rpm) levy voi nopeimmillaan pyöriä. Mitä suurempi pyörimisnopeus, sitä nopeammin kiintolevy (teoriassa) pääsee käsiksi tietoon. Kiintolevyjä on vanhemman IDE (tunnistetaan leveästä kaapelista) ja uudemman SATA (serial ATA) standardin mukaisia. 

SSD-kiintolevy (lyhenne sanoista Solid State Drive) on flash -muistin tapaan puolijohteisiin perustuva tallennusmedia, mikä on suunniteltu tavallisen magneettisiin levyihin perustuvan kiintolevyn korvaajaksi. SSD:n etuja ovat energiatehokkuus, nopeus sekä luotettavuus. 

LAN:

Langallinen verkkoyhteys. Mikäli koneessa on sisäinen ethernet -verkkokortti (LAN-kortti), ei erillistä verkkokorttia tarvita verkkoyhteyden muodostamiseen. Verkkoyhteyden nopeus riippuu kortin tyypistä. Hitain vaihtoehto on vanha 10BASE-T (siirtää 10 Mbit/s). Nopeampia yhteyksiä ovat 100BASE-TX: (100 Mbit/s) ja nykyään vallitseva 1000BASE-T (1 Gbit/s).

WLAN:

WLAN (Wireless Local Area Network) on langaton lähiverkko, jolla voi yhdistää eri verkkolaitteet ilman kaapeleita. Kaikissa nykyaikaisissa kannettavissa koneessa on WLAN-adapteri, minkä kautta voidaan kone yhdistää WLAN-verkkoon. Yleisesti käytössä on 2-3 eri WLAN-standardia, joiden merkittävin ero on tiedonsiirtonopeus. Standardiversion 802.11b nimellisnopeus on 11 Mbit/s, version 802.11g 54 Mbit/s ja version 802.11n 300 Mbit/s.

Muisti:

Sisäinen RAM-muisti on tietokoneen käyttömuisti, joka sisältää ajettavat ohjelmat ja käsittelyssä olevan tiedon. Muistin määrä ilmoitetaan megatavuina (MB). Muisti on tärkeää erityisesti ajettaessa useita ohjelmia samanaikaisesti tai raskaita, paljon tehoa vaativia ohjelmia. Muistin maksimimäärä koneessa riippuu käyttöjärjestelmästä. 32 bittiset vanhat käyttöjärjestelmät eivät voi hyödyntää kuin noin 3GB, mutta uudet 64 bittiset paljon enemmän. Autotermeillä muistin määrää voi verrata vaikkapa auton moottorin vääntöön.

PCMCIA -korttipaikka:

PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association, myös PC Card) on tietokoneen laajennuskorttipaikan tyyppi, joka oli ennen hyvin yleisesti käytössä kannettavissa tietokoneissa. Korttipaikkaan voitiin kytkeä esimerkiksi Ethernet -sovitin, modeemi, muistikortinlukija tai kiintolevy. Kortti oli yleensä vaihdettavissa koneen ollessa päällä. Poistunut markkinoilta.

USB, USB2, USB3, USB 3.1 ja uudemmat:

USB-väylät on tarkoitettu ulkoisia laajennuksia varten. USB -väylään voi liittää esimerkiksi erillisen näppäimistön, hiiren, web-kameran, kiintolevyn tai muistitikun. 

FireWire:

FireWire (virallisesti IEEE.1394, tunnetaan myös nimillä DV ja i.Link) on sarjamuotoinen väylä, jonka kautta laitteet voivat kommunikoida keskenään. Pienikokoinen liitin on hyvin yleinen esimerkiksi digitaalisissa videokameroissa.

Bluetooth:

Bluetooth-tuki yhteyttä voidaan käyttää tiedostojensiirrossa Bluetooth -laitteiden välillä. Bluetoothia voidaan hyödyntää esimerkiksi muodostettaessa yhteys puhelimen ja koneen välille, jolloin puhelinta voidaan käyttää yhdistämään tietokone internettiin. Bluetoothilla voidaan liittää koneeseen myös lisälaitteita, kuten hiiri, näppäimistö tai tulostin.

VGA:

Perinteinen analoginen näytön liitäntä, mikä on poistunut markkinoilta

DVI:

Digitaalinen videoliitäntä, mikä sekin on väistynyt HDMI:n tullessa vakioksi.

HDMI:

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) on teräväpiirtotelevisioita varten liitintä, joka siirtää digitaalisesti samassa johdossa sekä kuvan että äänen. Nykyaikaisissa tietokoneissa ja televisioissa HDMI -liitäntä on jo vakiona.

Optinen asema:

Optinen asema tarkoittaa tietokoneeseen kytkettävää laitetta, joka kykenee lukemaan optiselle medialle (kuten CD-, DVD-tai Blu-ray-levylle) tallennettua tietoa. Osa asemista osaa ainoastaan lukea levyjä, kun taas toiset, nykyään lähes kaikki, osaavat myös kirjoittaa dataa eri tyyppisille levyille. Optisia asemia on joko sisäisiä tai ulkoisia. Optisetkin asematkin ovat jo kohta historiaa.

GPU:

GPU (lyhenne sanoista graphics processing unit) tarkoittaa grafiikkaprosessoria, joka vastaa video- ja kuvadatan käsittelystä. Kannettavissa tietokoneissa grafiikkapiirit on usein integroitu osaksi emolevyä, mutta kehittyneissä kannettavissa on kuitenkin oma grafiikkaprosessorinsa. GPU parantaa koneen 3D- ja grafiikkaominaisuuksia, ja tehokas GPU onkin tärkeä, mikäli koneella on tarkoitus tehdä graafisia töitä.

 

 

____________________________________________________________________

Muutamia tietotekniikan vinkkejä:

Facebook:

Käyttäjän hakuhistoria Facebookissa ulottuu kuukausien päähän, mutta on hyvin piilotettu. Näin löydät ja pyyhit tekemäsi haut.

Facebook tallentaa kaikki käyttäjiensä tekemät haut. Hait sitten ihmisiä, tapahtumia tai asioita, kaikki tallentuu hakuhistoriaasi.

Hakuhistoriasi löydät Facebookia tietokoneella käytettävässä selainversiossa näin:

  • Mene omaan profiilisi (klikkaa sisään kirjauduttuasi omaa kuvaasi ruudun yläreunassa tai nimeäsi)

  • Kansikuvasi alla, näkymän oikealla puoliskolla on toimintaloki-niminen nappi. Klikkaa sitä.

  • Vasemmanpuoleisella palstalla on huomaamaton lisää-teksti kuvien, tykkäämisten ja kommenttien alla. Paina sitä.

  • Nyt aukeavan valikon alimmaisena on vaihtoehto hae.  Klikkaa sitä.

  • Kummastele, mitä ja ketä olet Facebookista viime aikoina hakenut.

Oikeassa yläkulmassa on tyhjennä haut -nappi, jolla hakuhistorian saa pyyhittyä tyhjäksi.

 

Tietokone:

- Kannattaa huomioida, että suosituksi nousseet "padit" eivät korvaa oikeaa tietokonetta, vaan ovat riittäviä aivan yksinkertaisimpiin toimintoihin, kuten lasten videoiden katseluun ja pelaamiseen. Kyllä padilla sähköpostit hoitaa ja verkkolehdet lukee jotenkuten, mutta jo pankkiasioiden toimittaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin oikealla tietokoneella. Padien muistikapasiteetti on myös kaikilla merkeillä heikko (16 - 64 gigaa) ja joissakin merkeissä (esim. Apple, siis iPad) liitännät ovat todella surkeat, eli USB, kameroiden SD-kortit jne. ei toimi edes tarkoitukseen tarkoitetun adapterin kautta ja siksi yhteensopivuus muun kuin Applen tuotteiden kanssa on surkea.

- Windows 7, 8, 8.1 ja 10 käyttöjärjestelmällä varustetun tietokoneen muistina minimi on 4GB, mutta ei kannata ostaa tietokonetta missä on alle 8GB muistia. Pienemmällä muistilla kone kyllä käynnistyy, mutta toimivuus ei ole paras mahdollinen. Windows 7, 8,  8.1 ja 10 / 64bit -käyttöjärjestelmällä varustettuun tietokoneeseen kannattaa ottaa heti uutena vähintään 8 tai jopa 32GB käyttömuistia. Kaikkiin 32bit käyttöjärjestelmiin riittää 4GB, koska ne eivät voi suurempaa määrää käyttää. Nykyään kaikki uudet koneet toimitetaan Windows 10 käyttöjärjestelmällä, eikä vanhempia versioita kannata enää ostaa, vaikka jotkut "asiantuntijat" väittävät muuta. Jos myyjäsi tarjoaa vaikka Windows seiskaa, niin poistu kiireesti paikalta ja siirry asiantuntevampaan ammattilaisliikkeeseen.

- Mikäli olet vielä hankkimassa pöytäkonetta, kannattaa valita tietokone, missä emolevyn piirisarja ja prosessori ovat samaa merkkiä. Siten varmistat paremman yhteensopivuuden ja toimivuuden. Jos myyjä ei kysyttäessä asiaa osaa vastata, kannattaa vaihtaa kauppaa. Kannettavissa, mitä nykyään ostetaan jo reilusti enemmän kuin pöytäkoneita, ei kannata hankkia sitä kaikkein halvinta, vaikka hinta siihen houkutteleekin. Halvimmissa "läppäreissä" voi ilmetä suuriakin ongelmia, johtuen heikosta elektroniikasta koneessa.

- Yksi yleisimmistä syistä pöytäkoneen huonoon toimintaan on huonolaatuinen, heikkotehoinen ja riittämätön virtalähde. Halvoissa tuontikoneissa virtalähde on yleensä juuri ja juuri siihen kokoonpanoon riittävä, mikä kone on uutena. Myöhemmin lisäksi asennettaviin laitteisiin virta ei enää riitäkään ja koneen toiminta huononee.

- Pöytäkoneen asennuksessa kannattaa huomioida, että koneen ympärille jää riittävästi ilmankiertotilaa. Tehokkaat koneet ja varsinkin näytönohjaimet vaativat runsaasti jäähdytystä. Jos ilmankierto ei ole kunnossa, eivät hyvätkään tuulettimet auta ja ylikuumeneminen voi vaurioittaa koneen näytönohjaimen, mistä ensimmäisenä oireena on yleensä näytöllä näkyvät epämääräiset vihreät vinoviivoitukset. Huomioitavaa myös, että takuu ei kata puutteellisen ilmankierron aiheuttamia ylikuumenemisesta johtuvia vikoja.

- Edellä mainitut asiat pätevät myös kannettaviin tietokoneisiin sillä erotuksella, että ylikuumeneminen hajottaa yleensä koko koneen. Vinkkinä, että "läppäriä" ei kannata käyttää sängyllä, sylissä, eikä muuallakaan missä yleensä koneen alapuolella sijaitsevat jäähdytysilmanottoaukot voivat tukkeutua ja estää koneen jäähdytyksen toimimisen. Myös kankaista irtoava nukka tukkii nopeasti läppärin ilmankierron. Mikäli kuitenkin haluat käyttää konettasi "rennosti", voit hankkia lisävarusteena kätevän jäähdytysalustan.

- Saat suljettua epämääräiset netti-ikkunat pitämällä ”Alt” painiketta pohjassa ja painamalla”F4”. Tätä kikkaa kannattaa käyttää, sillä oikean yläkulman "X", "No" tai "Ei" painikekin voi ladata jonkin haittaohjelman tietokoneellesi.  Asiassa auttaa myös epätoivottujen "pöpöjen" tulon koneelle estävä, markkinoiden paras ja kaikkien tietoturvaohjelmatestien ykkönen "Norton". Norton on ainoa tietoturvaohjelma, mikä estää pahimpienkin haittaohjelmien, troijalaisten ja virusten pääsyn koneelle, mitä mikään muu ohjelma ei pysty tekemään, ei ilmaisohjelmat ja ei edes kaikki maksulliset. (Kyse on tilanteesta talvella 2018.)

- Jos teet tai teetät itsellesi tai yrityksellesi kotisivut, tee tai teetä sellaiset, että ne on helppo päivittää. Päivitys tulisi suorittaa ainakin kerran kahdessa viikossa, mutta mieluummin useammin. Päivittää kannattaa, vaikka ei aina uutta asiaa olisikaan, sillä kun ihmiset käyvät sivuillasi ja siellä ei ole kuukauteen tapahtunut mitään, käynnit loppuvat ja sivusi unohtuvat. Kotisivusi ovat hyödyttömät ellei niitä itsesi lisäksi käy katsomassa kukaan muu.

___________________________________________________________________

Netiketti

Internet tietoverkko, tai "netti", niin kuin käyttäjät sitä itse kutsuvat, on monin tavoin poikkeuksellinen media. Netin välityksellä voit tavoittaa satoja miljoonia ihmisiä eri puolilta maailmaa, ja verkko on pullollaan niin tietoa kuin erilaista viihdettäkin. Netissä voit myös asioida monien eri viranomaisten kanssa. Ilman nettiä on vaikea tulla enää toimeen.

Erikoista netissä on se, että kuka tahansa voi perustaa verkkoon omia www-sivuja eli ns. kotisivuja. Sivut näkyvät kaikille maailman muille nettikäyttäjille, joten niillä voi olla satoja tuhansia lukijoita. Kaikki tämä täysin maantieteellisistä rajoista ja etäisyyksistä riippumatta, ympäri vuorokauden.

Jotta netin käyttö olisi kaikille mahdollisimman mukavaa ja hyödyllistä, olemme laatineet tämän vapaamuotoisen netiketin eli käyttäytymisohjeen. Se muistuttaa verkon pelisäännöistä, joiden noudattaminen on meidän kaikkien yhteisen edun mukaista.

Ole oma itsesi

Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Toisen tunnuksen luvaton käyttö on kiellettyä. Jos poistut koneeltasi varmista, että kukaan ei pääse lähettämään sähköpostia tai käyttämään verkkoa nimissäsi. Käytä nimimerkkiä tai esiinny ilman nimeä vain palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö.

Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi Sähköposti on oikein käytettynä tehokas viestintäväline. 

Kunnioita vastaanottajan sähköpostilaatikkoa

Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa äläkä välitä saamiasi ketjukirjeitä eteenpäin. Harkitse ennen liitetiedostojen lähettämistä, ovatko ne todella tarpeellisia ja onko vastaanottajalla oikea sovellus niiden avaamiseksi.

Esiinny harkiten verkkokeskusteluissa Jos osallistut keskusteluihin verkkosivuilla, chat/irc-kanavilla tai lähetät viestejä keskusteluryhmiin, kirjoita asiallisesti äläkä häiritse tai loukkaa muita. Varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Muita häiritsevät tai loukkaavat käyttäjät voidaan mahdollisesti jäljittää myöhemmin, vaikka keskustelu tapahtuisikin nimettömänä. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä kyseisen sivuston ylläpitoon.

Noudata operaattorin antamia ohjeita

Jos säilytät sähköpostiviestejä operaattorin palvelimella, poista tarpeettomiksi käyneet viestit ja noudata käyttäjäkohtaisia tilakiintiöitä. Säilytä yhteyteen liittyvää salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Älä koskaan luovuta salasanaa verkkokeskustelussa tai kirjoita sitä sähköpostiviestiin.

Huolehdi tietoturvasta

Noudata normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta silloin, kun lähetät muille käyttäjille ohjelmatiedostoja tai muita tiedostoliitteitä. Tarkista tiedostot virusten varalta ennen niiden lähettämistä. Sähköpostilla tulevat pila- ja onnitteluohjelmat saattavat levittää tietokoneviruksia ja haittaohjelmia, jotka tukkivat sähköpostijärjestelmiä. Siksi niiden avaamisessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja harkintaa. Jos viestin otsikko tai tiedostoliitteen nimi näyttää epäilyttävältä, harkitse avaatko viestiä ollenkaan.  

Varmin tapa huolehtia tietokoneen tietoturvasta on hankkia Norton Internet Security tietoturvaohjelmisto ja pitää se ajantasalla. Netin ilmaiset (McAfee, Avira, Norman jne.) ja esim. F-Security estävät hyvin virusten hyökkäykset ja ovat parempia kuin ei mitään, mutta Norton on ylivoimaisesti paras varminta kokonaistietoturvaa hakevalle.

Tiedä mihin sitoudut Verkossa on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Älä koskaan paina Kyllä/Yes-painiketta tai vastaa myöntävästi, ellet ymmärrä kysymystä. Noudata erityistä varovaisuutta käyttäessäsi vieraskielisiä palveluita. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja kysyy henkilötietojasi, harkitse mitä tietoja itsestäsi ilmoitat.

Muista lähdekritiikki

Muista, että netissä ei ole julkaisukynnystä, joten kuka tahansa voi julkaista melkein mitä tahansa. Siksi kaikki www-sivuilla oleva ei pidä paikkaansa. Mikäli jokin tarjous tai palvelu kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti olekaan totta, vaan asialla todennäköisesti on huijari. Erityisen arveluttavia ovat sähköpostilla tulevat mainoskirjeet, joissa luvataan huomattavia taloudellisia etuja tai ihmelääkkeitä, jotka saattavat olla Suomen oloissa jopa laittomia tai käyttäjälleen vaarallisia.

Netillä on pitkä muisti

Muista, että kaikki mitä kirjoitat verkkokeskusteluun (Facebookiin, Twitteriin jne.), sähköpostiin tai omalle www-sivullesi, saattaa olla luettavissa arkistoissa vielä vuosienkin päästä. Osan kirjoituksistasi tai valokuvistasi voit netistä myöhemmin poistaa, mutta täyttä varmuutta niiden poistumisesta ei ole.

LAKI JA NETTI

Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, lait koskevat myös Internetiä ja sen palveluita. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Olemassa olevien lakien lisäksi tietotekniikan nopea yleistyminen on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa huomioidaan verkon erityispiirteitä.

Internet mahdollistaa ennen näkemättömän viestinnän vapauden, mutta siitä seuraa myös vastuuta. Esimerkiksi www-sivun tekijä on aina itse vastuussa sivujensa sisällöstä ja lainmukaisuudesta.

Verkossa toimittaessa voivat kyseeseen tulla muun muassa seuraavat säännökset:

Kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen

Älä esitä verkossa toisesta valheellista tietoa tai vihjausta, joka voisi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle. Toisin sanoen: älä laita verkkosivuille herjaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään ja kestämään myös siitä aiheutuvat seuraukset.

Älä myöskään esitä toisen yksityiselämästä sellaista tietoa, vihjausta tai kuvaa, joka saattaisi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki

Älä levitä Internetissä esimerkiksi kotisivusi kautta aineistoa, kuten musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai tavaramerkkejä, johon sinulla ei ole oikeutta. Luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin.

Viestintäsalaisuus

Kansalaisella on perustuslaissa määritelty oikeus luottamukselliseen viestintään. Laki koskee myös sähköpostia ja kaikkea sähköistä viestiliikennettä. Älä siis avaa toiselle vastaanottajalle osoitettuja sähköpostiviestejä ilman henkilön nimenomaista lupaa.

Älä häiritse tietoverkon toimintaa

Tietoverkon, tiedonsiirron, sähköpostin ja muiden verkkopalveluiden toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä.

Hakkerointi

Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö, vaikka mitään vahinkoa ei tapahtuisikaan, on rikos josta voi ankarimmillaan seurata vankeusrangaistus. Jo pelkkä tunkeutumisen tai käytön yrittäminen on kiellettyä.  

Myös vieraan WLAN -yhteyden käyttäminen ilman lupaa on laissa kielletty, vaikka yhteys olisi suojaamaton.

Virusten kirjoittaminen ja levitys

Virusten kirjoittaminen ja tarkoituksellinen levittäminen on lailla kielletty.

Älä lähetä sähköpostimainontaa

Älä käytä sähköpostia markkinointiin, ellei sinulla ole lupaa vastaanottajilta. Laki kieltää koneellisen massalähetyksen yksityishenkilöille yhtä lailla faksilla, kännykkään tekstiviesteinä kuin sähköpostillakin. Tiedottaminen yrityksille, omille asiakkaille tai ystäville, on kuitenkin sallittua. Poista näissäkin tapauksissa vastaanottajan nimi jakelulistalta, jos hän sitä pyytää.

Henkilörekisterin pito

Jos keräät henkilötietoja verkossa tai sivullasi vierailevilta kävijöiltä (esimerkiksi edellyttämällä heiltä rekisteröitymistä), noudata henkilötietolain määräyksiä.

Lapsiporno
Lapsipornon levittäminen ja hallussapito on lailla kielletty riippumatta siitä, missä muodossa aineisto on.

Rasismi
Rasismi ja siihen yllyttäminen ovat lailla kiellettyä.

__________________________________________________________________________________

Norton tietoturvaohjelmisto vuonna 2019

Tunnistaa, analysoi ja torjuu enemmän verkkouhkia kuin koskaan ennen
Kuinka kauan kestää, ennen kuin upouuteen tietokoneeseesi pesiytyy haittaohjelmia? Luultavasti ei kauankaan, jos käytät ilmaisia tai muuten ala-arvoisia tietoturvaohjelmia. Kyberrikolliset ovat nykyään taitavampia kuin koskaan ja yrittävät päästä tietoihisi käsiksi monin eri keinoin. Muilla tietoturvatuotteilla ei välttämättä ole takanaan vaadittavia resursseja, jotta ne voisivat pysytellä mukana uusien uhkien kehityksessä. Norton-tuotteilla kuitenkin on. Kun uhkat muuttuvat yhä vaarallisemmiksi, Norton-tuotteet paranevat entisestään. Nortonin tietoturva-asiantuntijaryhmä analysoivat jatkuvasti uusia uhkia ja kehittävät uusia keinoja suojata laitteitasi niiltä.

Keskittyy ainoastaan tietoturvaan ja kuuluu maailman arvostetuimpiin tietoturvapalveluiden tarjoajiin
Tietoturvaan keskittyminen ja asiantuntemus hyödyttää asiakkaita. Norton-tuotteet ovat suoriutuneet kilpailijoitaan paremmin monissa arvostetuissa vertailuissa, eikä mikään muu valmistaja ole voittanut tuotteillaan vuotuista PC Magazine Editors' Choice Award -palkintoa yhtä usein kuin Norton: 34 kertaa, yhdessä vaiheessa jopa 11 kertaa peräkkäin. Mitä etua tästä on sinulle? Kun ostat Norton Securityn, saat yhden markkinoiden parhaista tietoturvatuotteista. Niin yksinkertaista se on.

Eri laitteille ja käyttöjärjestelmille tarkoitettu suojaus turvaa tietosi riippumatta siitä, missä niitä säilytetään
Mitä useammalla eri laitteella liikut verkossa ja mitä enemmän henkilökohtaisia tietoja säilytät laitteillasi, sitä vahvempaa suojausta tarvitset. Katseletko videoita tai teetkö ostoksia taulutietokoneellasi? Käytätkö älypuhelinta laskujen maksamiseen tai pankkitilisi tietojen tarkistamiseen? Henkilökohtaiset tietosi sijaitsevat useilla eri laitteilla. Pidä ne suojassa niillä kaikilla. Norton Security Deluxe on helppokäyttöinen, keskitetty ratkaisu kaikkien tietokoneiden, älypuhelinten ja taulutietokoneiden suojaamiseen eri käyttöjärjestelmissä: Windowsissa, Macissa, Androidissa ja iOS-järjestelmässä - sekä Windows 10: ssä. Lisäksi vain Norton osaa varoittaa sinua, jos Android-sovellus, jota olet lataamassa, vaikuttaa kohtuuttomasti akun kestoon tai sisältää tietoturva-aukkoja tai haittaohjelmia - jo ennen kuin olet asentanut sen Google Play -sivustolta.

__________________________________________________________________________________

Toivomme sinulle miellyttäviä hetkiä netin parissa! 

Finnet-liitto ry, Elisa Internet Oy

Hyödyllisiä www-sivuja:

Kuluttajavirasto ja kuluttaja-asiamies: www.kuluttajavirasto.fi

Pelastakaa Lapset ry: www.pela.fi

Poliisi: www.poliisi.fi

Suomen laki/Valtion säädöstietopankki: www.finlex.edita.fi

Tietosuojavaltuutettu: www.tietosuoja.fi

Tätä "Netiketti" -tekstiä saa kopioida ja levittää vapaasti.