Kiuruveden KIPA-Kirjakauppa  
       
 
  
  
  
 

 

- Jotkut ihmettelee, miksi maksaisi 500 -arkin tulostuspaperipakkauksesta viisi euroa, kun samanlaisen paketin saa "halpamarketista" hintaan 3,90€?

Venäjällä, Puolassa yms. maissa valmistetaan myös "tulostuspaperia", mutta valmistusvaiheessa selluloosaan lisätään ns. "savea", eli hienoa saventapaista pölyä siksi, että saadaan paperi tehtyä halvemmalla. Kun tällaista paperia laittaa tulostimeen ja siihen tulostelee, tapahtuu seuraavaa:

Tulostimen kumiset paperia liikuttelevat telat ovat huokoisia. Kun ne liikuttavat halpapaperia, paperista irtoaa tätä "savea" ja tunkeutuu telan huokosiin. Teloista tulee ajan myötä kovat ja liukkaat, mikä saa aikaan sen, että tulostin joko ei ota paperia lainkaan, tai ottaa kerralla ison nipun. Jos näin käy, tulostin on entinen, eikä sitä voi tai kannata enää korjata. Joskus on riittänyt pienikin määrä tulostamista huonolaatuiselle kopiopaperille tuhoamaan tulostimen.

Nämä tulostimet tuhoavat paperit tunnistaa parhaiten halvasta hinnasta. Halvalla ei saa laatua, vaikka se päällepäin siltä näyttäisikin, sillä nämä halpapaperit ovat käytössä aivan yhtä laadukkaan näköisiä.Tunnettu merkkikään kuten esim. "CANON", ei takaa paperin hyvää laatua, eli kannattaa siis hankkia paperit alan erikoisliikkeestä, kuten vaikkapa KIPA Kirja- ja paperiliikkeestä, missä on parempi asiantuntemus kuin sekatavaramarketeissa, kodinkone- tai tietokoneliikkeissä.

Paremmissa ja tulostusystävällisimmissä paperipakkauksissa lukee valmistusmaan kohdalla Suomi, tai valmistajana on (osin) suomalainen paperitehdas kuten UPM Kymmene tai Stora Enso. Laadukkaampi paperi maksaa myös enemmän, mutta hintaero kuittaantuu helposti sillä, ettei tulostinta tarvitse uusia niin usein. Lisäksi säästöä tulee siitä kun ei hermot mene toimimattoman tulostimen takia.

Parempia papereita markkinoivat asiantuntevat paperikaupat kuten KIPA ja huonompia yleensä halpaketjut, sekatavara- ja muut kaupat missä ei ole tarvittavaa asiantuntemusta paperien laaduista, tai tarkoitus on myydä enemmän tulostimia. Tunnettu merkkikään kuten esim. "CANON", ei takaa paperin hyvää laatua.